Diner

Broccoli-rijst met Teriyaki gehaktballetjes

Teriyaki is één van mijn favoriete smaken als we het over sauzen hebben. Het is heerlijk in combinatie met zalm of kip. Maar ook rundvlees kan heel goed gecombineerd worden met Teriyaki. Laatst maakte ik Beef Teriyaki in de slowcooker welke erg goed gelukt was. Dus ik dacht, ik ga het gewoon nog eens proberen, maar nu anders. Nu maakte ik gehaktballetjes met een Teriyaki sausje. En een perfect passende bijgerecht; broccoli-rijst met een vleugje soja.

Broccoli-rijst dus. Geen rijst gemaakt van broccoli maar letterlijk broccoli en rijst. Dit móét in de smaak vallen bij mijn jongste, aangezien haar lievelingseten onder andere broccoli én rijst is. Het zal mij benieuwen of het smullen of zeuren wordt. Het maken van dit Teriyaki gerecht was in ieder geval veel belovend.

Ingrediënten voor broccoli-rijst met Teriyaki gehaktballetjes:

Voor de Teriyaki gehaktballetjes

  • 450 gram rundergehakt
  • 1 bosui
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram paneermeel
  • 1 ei
  • snufje zout en peper
  • olijfolie

Voor de Teriyaki saus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje (dobbelsteen) gehakte gember
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel oregano
  • 2 eetlepels honing
  • 6o ml sojasaus

Voor de broccoli-rijst

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 stronk broccoli
  • 1 dobbelsteen gember
  • 2 eetlepels soja
  • snufje peper en zout

Benodigdheden:

  • 2 kookpannen
  • 1 koekenpan
  • ovenschaal

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten
Kook/baktijd: 20 minuten
Totale bereidingstijd: 35 minuten

Hoe maak je broccoli-rijst met Teriyaki gehaktballetjes:

Stap 1. Maak de gehaktballetjes. Snijd de bosui en knoflook heel fijn.

Stap 2. Meng het gehakt met de fijngehakte bosui en knoflook.

Stap 3. Kneed nu de paneermeel en het ei door het gehakt. En voeg naar smaak een snufje peper en zout toe.

Stap 4. Bak de balletjes kort samen met een scheut olijfolie in de koekenpan. De balletjes hoeven nog niet helemaal doorbakken te zijn, ze gaan straks nog de oven in.

Stap 5. Verwarm de oven voor op 180 graden en maak het Teriyakisausje.

Stap 6. Giet de soja in een kom. Hak het dobbelsteentje gember fijn en voeg toe aan de soja.

Stap 7. Roer de paprikapoeder, komijn, oregano en de honing door de soja met gember. Goed roeren tot je een mooi sausje hebt.

Stap 8. Haal de balletjes uit de koekenpan en leg ze in een ovenschaal. Giet de Teriyakisaus over de gehaktballetjes.

Stap 9. Plaats de ovenschaal met de gehaktballetjes en de Teriyakisaus 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 10. Maak nu de broccoli-rijst. Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.

Stap 11. Kook de broccoli maximaal 7 minuten. Hak vervolgens de broccoli fijn en bak de broccoli 2 minuten op hoog vuur in de koekenpan.

Stap 12. Hak het dobbelsteentje gember fijn en voeg dit toe aan de broccoli.

Stap 13. Giet de rijst af en roer de rijst door de broccoli en gember. Bak het geheel nog 2 minuutjes op hoog vuur.

Stap 14. Als laatste verdeel je twee eetlepels soja door de broccoli-rijst.

Serveer de Teriyaki gehaktballetjes samen met de broccoli-rijst en je hebt een heerlijke, gezonde en hopelijk kindvriendelijke avondmaaltijd. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *