Diner

Rauwe andijviestamppot met gehaktbal

‘Mam, kun je die spekkies er de volgende keer naast doen en niet er doorheen?’ Is de vraag van mijn eetlustige zoon, zolang het eten maar zoet, zoet of zoet is. Nou ja, ach als hij dan wel zijn bordje rauwe andijviestamppot leeg eet, wil ik gerust de gebakken spekkies apart houden.

Maar ze horen er wel bij. Bij het lekkere Hollandse maaltje ‘rauwe andijviestamppot. Net als de gehaktbal. Die er overigens wel altijd zonder mokken en zeuren ingaat.

Rauwe andijviestamppot, hoe maak je het? Nou zo heel ingewikkeld is het niet. Maar hier toch wat uitleg.

De ingrediënten:

Ingrediënten voor 5 personen

Voor de rauwe andijviestamppot:

  • 400 gram rauwe andijvie (gesneden verpakt)
  • 1000 gram super kruimige aardappelen
  • 125 gram gerookte spek
  • 3 eieren
  • Scheutje wijnazijn

Voor de gehaktballen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 theelepels zout en pepermix
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemberwortel gemalen
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 ei
  • 1 beschuitje
  • Klontje boter

Benodigdheden:

  • Grote pan (soeppan)
  • Steelpannetje
  • Braadpan
  • Koekenpan
  • Stamppotstamper
  • Mengkom

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Stampen: 5 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten

Recept rauwe andijviestamppot met gehaktballen

Stap 1. Schil de aardappelen, doe ze in de grote pan en zet ze op het vuur. Laat de aardappelen 20 minuten koken.

Stap 2. Meng intussen het rundergehakt met de kruiden, 1 ei en het beschuitje. Tip, verkruimel eerst het beschuitje in een plastic zakje.

Klaar om te mengen

Stap 3. Kneed het gehaktmengsel nog even goed en maak dan vijf ballen van het gehaktmengsel.

Stap 4. Laat een klont boter smelten in de braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Zet het vuur laag, voeg een kopje water toe en laat de ballen doorsudderen tot ze gaar zijn.

Stap 5. Doe drie eieren in het steelpannetje, zet ze op het vuur en laat de eieren 4 minuten koken. Na die 4 minuten giet je het kokend water weg en laat je de eieren schrikken onder de koude kraan.

Stap 6. Bak ondertussen ook nog de spekkies in een kleine koekenpan.

Stap 6. Giet de aardappelen af en doe de rauw andijvie op de aardappelen in de grote pan. Giet een klein scheutje wijnazijn over de rauwe andijvie en laat het geheel eventjes staan.

Stap 6. Stamp de andijvie door de gekookte aardappelen. Voeg de drie eieren in stukje aan de stamppot toe.

Stap 7. Serveer de rauwe andijviestamppot, met daarnaast de gehaktballen en de gebakken spekkies.

Want dat wilde de zoon zo graag. Om het vervolgens op zijn bord allemaal door elkaar te prakken…

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *