Ontbijt

Kaneelbroodjes maken

Kaneelbroodjes zijn lekker! In Zweden en Denemarken heb ik er heel wat gegeten. Maar het lekkerste kaneelbroodje dat ik ooit gegeten heb, kwam uit IJsland. Ik at het bij zo’n typisch bakkertje in Reykjavik, genaamd Braud & Co. Mocht je daar ooit in de buurt zijn, dan kan ik je die echt aanraden. Aangezien ik daar voorlopig niet kom, moet ik zelf de kaneelbroodjes maar maken. Dat klinkt makkelijker dan gedaan. Want een lekker kaneelbroodje is niet zomaar gemaakt.

Maar ja, ik zou geen echte foodblogger zijn als ik niet zou proberen om een kaneelbroodje te maken. En dus deed ik een poging. Echter werd dit het resultaat.

De smaak was zo erg nog niet. Maar het oog wil ook wat en dit was niet zo’n heel mooi kaneelbroodje, al zeg ik het zelf.

Gelukkig had ik meer dan voldoende deeg gemaakt en kon ik nog een poging tot het maken van kaneelbroodjes wagen. Het resultaat en hoe je de kaneelbroodjes maakt, lees je hieronder.

Ingrediënten om kaneelbroodjes te maken (+- 20 stuks):

  • +- 700 gram bloem
  • 300 gram suiker
  • 100 gram bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje gist
  • 240 ml water
  • 240 ml melk
  • 240 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 theelepels kaneel

Voor de topping:

  • Poedersuiker
  • Scheutje melk

Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Mixer met deeghaken
  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • deegroller

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 2 uur (inclusief deeg rijzen)
Baktijd: 30 minuten
Totale bereiding: 2 uur 30 minuten

Hoe je de kaneelbroodjes maakt:

Stap 1. Doe 240 gram bloem, 100 gram suiker, 2 theelepels zout en 1 pakje gist in een mengkom. Meng deze ingrediënten goed door elkaar.


Stap 2. Gooi een ei bij het mengsel in de mengkom.

Stap 3. Verwarm in een pannetje 240 ml water en 240 ml melk. Laat hier in 120 gram roomboter smelten.

Stap 4. Roeren tot al het boter gesmolten is. Giet vervolgens de warme vloeistof in de mengkom.

Stap 5. Dit mengsel langzaam mixen met de deeghaken. In het begin ziet het er een beetje klonterig uit.

Stap 6. Maar na een tijdje zal het deeg glad worden.

Stap 7. Je deeg is nu plakkerig, maar glad. Voeg 360 gram bloem toe in de mengkom.

Stap 8. Mix de bloem met de deeghaken door het mengsel.

Stap 9. Strooi 120 gram bloem over je werkblad. Kneed het deeg met je handen op je werkblad tot je een mooie compacte deegbal hebt.

Stap 10. Doe de deeg nu in een kom en dek het af met een theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen.

Stap 11. Verdeel het deeg in tweeën. De helft kun je in de koelkast bewaren om de volgende dag nog meer verse kaneelbroodjes te maken. (Of voor poging 2 als de eerste kaneelbroodjes misbaksels worden.)

Stap 12. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit met een deegroller. Tip: doe dit op bakpapier zodat je deeg niet aan je werkblad plakt.

Stap 13. Smeer 60 gram roomboter uit over het deeg.

Stap 14. Meng 100 gram suiker, 50 gram bruine suiker en 1 theelepel kaneel in een kom.

Stap 15. Verdeel de suiker met kaneel over het deeg.

Stap 16. Rol het deeg voorzichtig op. Probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Stap 17. Snijd de rol in 12 delen en plaats de rolletjes in een ovenschaal.

Stap 18. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak de kaneelbroodjes in 30 minuten gaar.

Stap 19. Maak nu de topping voor het kaneelbroodje. Doe hiervoor poedersuiker in een kom en voeg een scheut melk toe. Roeren tot je een plakkerige topping krijgt.

En voilà! De kaneelbroodjes zijn klaar! Zoals je lezen kunt, maak je niet zomaar even verse kaneelbroodjes. Het kost wat werk en tijd, maar dan heb je ook wat. Namelijk zelfgemaakte kaneelbroodjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *